STTK: Verotyöryhmän esitykset kelpaavat vain keskustelun pohjaksi

21.6.2010

 

Hetemäen verotyöryhmä on selvittänyt suomalaista verojärjestelmää ja tehnyt esityksiä sen uudistamiseksi.
- Verotyöryhmän esityksissä näkyvät liian paljon elinkeinoelämän tarpeet.
Esitykset voivat toimia kansalaiskeskustelun tukena ennen eduskuntavaaleja, mutta sellaisenaan niistä ei ole toteutettavaksi, arvioi STTK:n ekonomisti Seppo Nevalainen.
 
Verotuksen tulevaisuudesta päätetään seuraavissa hallitusohjelmaneuvotteluissa.
- Myönteistä on se, että verotuksen erilaisista vaihtoehdoista on nyt hyvin tietoa ja niiden pohjalta voidaan käydä verokeskustelua.
 
STTK pitää hyvänä, että työryhmä ei esitä palkkatyön verotuksen kiristämistä, vaan jopa lievää keventämistä.
- Tämä on työllisyyden ja talouskasvun tukemiseksi tärkeää. Suomi tarvitsee selvästi nykyistä korkeampaa työllisyysastetta tulevaisuudessa voidakseen turvata hyvinvointiyhteiskunnan. Palkkaverotuksen kehittämisessä on kuitenkin painotettava keski- ja pienituloisia eikä työryhmän esittämiä suuritulosten marginaaliveroprosentteja.
Pääomatulojen verotuksen osalta ei työryhmän esityksissä puututa tarpeeksi tehokkaasti Suomen verojärjestelmän keskeiseen ongelmaan eli siihen, että tuloja muunnetaan raskaammin verotetuista ansiotuloista kevyemmin verotetuiksi pääomatuloiksi.
- Suomi elää työllä ja yrittämisellä, mutta verotuksellisen kohtelun on oltava näiden elementtien välillä tasapainoista. Pääomatulojen verotusta on nostettava nykyisestä tasosta verotuksen oikeudenmukaisuuden lisäämiseksi, Nevalainen vaatii.
 
Myös työryhmän esittämään yritysverotuksen tason alentamiseen tulee STTK:n mielestä suhtautua kriittisesti.
- Verokilpailu on viime aikoina vähentynyt Euroopan maiden julkisten talouksien vajeiden paikkaamisen ja veroparatiisien suitsimisen myötä eikä tarvetta yritysverotuksen tason alentamiseen ole. Myöskään Suomen julkisen talouden vaikea tila ei anna mahdollisuuksia keventää yritysten verotusta. Jos yritysverotusta kevennettäisiin työryhmän esittämällä tavalla, palkansaajat joutuisivat näiden alennusten maksajiksi välillisen verotuksen kiristysten vuoksi, Nevalainen toteaa.

STTK korostaa julkisen sektorin rahoituksen turvaamista jatkossa, kun menot kasvavat väestön ikääntyessä. Tämän vuoksi kokonaisveroasteessa on nousupaineita.
- Tulevaisuudessa on tärkeää huolehtia veropohjan tiiviydestä ja laajuudesta, jotta julkiset palvelut voidaan järjestää laadukkaasti ja henkilöstön palkkakilpailukyvystä pitää huolta.
 
Lisätietoja: STTK:n ekonomisti Seppo Nevalainen, puhelin 0400 798 958.