Tiedote muutoksista SOTE-sopimukseen 1.2.2024

1.3.2024

SOTE-sopimuksen liiterakenne uudistuu

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ja alan pääsopijajärjestöt ovat saavuttaneet merkittävän neuvottelutuloksen sosiaali- ja terveydenhuollon palkkausjärjestelmästä. Saavutettu neuvottelutulos koskee sote-sopimuksen palkkausjärjestelmää. Se tuo sote-alan ammattilaisille uusia palkkaryhmiä, joiden avulla palkkausta pystytään kehittämään.

Sovittujen muutosten ansiosta esimerkiksi sairaanhoitajien, lähihoitajien, sosiaalityöntekijöiden, välinehuoltajien ja muiden sote-alan ammattilaisten palkkaus uudistuu. Muutokset lisäävät palkkauksen kannustavuutta. Jatkossa palkkauksessa voidaan huomioida nykyistä paremmin erilaiset roolit ja vastuut.

Tehtävät jaetaan viiteen eri liitteeseen

Neuvotteluissa saatiin aikaan raamit, joiden mukaan SOTE-sopimuksen erilaiset tehtäväkokonaisuudet sijoittuvat viiteen eri palkkausliitteeseen. Liitteiden sisällä on erilaisia palkkaryhmiä.

Palkkaryhmissä määritellään peruspalkat eli vähintään maksettavat palkat lähes kaikille suurille ammattiryhmille. Palkkaryhmät ovat valtakunnallisia, ja niiden euromäärät velvoittavat työnantajia.

Uudet palkkaliitteet ovat:

1. johto- ja esihenkilötehtävät

2. erityisasiantuntijatehtävät

3. asiantuntijatehtävät

4. ammattitehtävät

5. muut ammattitehtävät ja peruspalvelutehtävät.

Kokonaan uusia palkkaryhmiä ovat muun muassa erityisasiantuntijat, vaativat asiantuntijatehtävät ja vaativat ammattitehtävät. Sosiaalityöntekijöillä on oma palkkaryhmänsä erityisasiantuntijoiden liitteessä.

Työnjohtovastuussa olevat kuuluvat vastedes johto- ja esihenkilötason palkkaliitteeseen. Tällaisia ryhmiä ovat esimerkiksi apulaisosastonhoitajat. Myös esimerkiksi osastonsihteerit (liite 4), välinehuoltajat ja laitoshuoltajat (liite 5) on kaikki nostettu omiksi palkkaryhmikseen.

Pohjanmaan hyvinvointialueella SOTE-sopimukseen kuuluu n. 5300 vakituista työntekijää. Lisäksi määräaikaisia on noin 1500 henkilöä. Tehtävät tullaan sijoittamaan uusiin hinnoittelukohtiin. Osalle henkilöstöstä muutos tarkoittaa tehtäväkohtaisen palkan korotusta.

Tehtävien sijoittaminen uusiin hinnoittelukohtiin on työnantajan tehtävä. Työnantaja käy luottamusmiesten kanssa neuvottelut, joissa käydään läpi työnantajan tekemä suunnitelma. Neuvottelujen tarkoituksena on antaa tosiasiallinen vaikutusmahdollisuus oikean palkkahinnoittelukohdan valinnassa ja antaa tietoa tehtävien sijoittelusta sekä hyödyntää luottamusmiesten asiantuntemusta tehtävien sisällöstä.

Nyt tehtyyn ratkaisuun käytettiin palkkauksen kehittämisohjelmassa sovittu keskitetty erä, joka on 0,4 prosenttia SOTE-sopimuksen palkkasummasta.

Aikataulu

Uudistus vaatii muutoksia palkkajärjestelmään ja vielä ei ole tiedossa, missä vaiheessa järjestelmätoimittaja toteuttaa ne. Tästä syystä toteutuksen aikataulu on vielä avoin. Aikataulusta tiedotetaan myöhemmin.

Neuvottelut jatkuvat

Neuvottelut sote-alan kokonaan uudesta palkkausjärjestelmästä jatkuvat. Seuraavassa vaiheessa keskustason osapuolet neuvottelevat eri palkkaryhmien sisällä olevista palkkatasoista, eli tarkemmasta palkanmuodostuksesta tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vastuun perusteella. Lisäksi neuvotellaan erillisistä lisistä, joita voidaan maksaa tietyistä lisätehtävistä. Uusi valtakunnallinen järjestelmä korvaisi nykyiset paikalliset tehtävän vaativuuden arviointiin perustuvat järjestelmät. Seuraavan vaiheen oletetaan valmistuvan vuoden kuluessa.

Lisätiedot

HR-johtaja Ann-Charlott Gröndahl

Palvelussuhdepäällikkö Juha Suikkanen

Tehyn koordinoiva pääluottamusmies Jaani Kujanpää

 

Lue lisää:

SOTE-sopimuksen sopimusratkaisu 2022-2025 (2027) | Tehy

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön työ- ja virkaehtosopimuksen (SOTE-sopimus) uudet palkkahinnoitteluliitteet | Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT