Meddelande om ändringar i SH-avtalet 1.2.2024

1.3.2024

SH-avtalets bilagestruktur förnyas

Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT och branschens huvudavtalsorganisationer har nått ett betydande förhandlingsresultat om lönesättningssystemet inom social- och hälsovården. Förhandlingsresultatet gäller lönesättningen i SH-avtalet och innebär att yrkesutbildade inom social- och hälsovårdsbranschen får nya lönegrupper som bidrar till utvecklingen av lönesättningen.

Tack vare de överenskomna förändringarna reformeras nu lönesättningen för exempelvis sjukskötare, närvårdare, socialarbetare, instrumentvårdare och andra yrkesutbildade inom social- och hälsovården. Förändringarna kommer att stärka en sporrande lönesättning. I fortsättningen tas olika roller och ansvarsområden mer i beaktande i lönesättningen.

Uppgifterna delas in i fem olika bilagor

Förhandlingarna resulterade i ramar som placerar de olika uppgiftshelheterna inom SHavtalet i fem olika lönebilagor. Varje bilaga innehåller olika lönegrupper.

Lönegrupperna fastställer grundlönen, alltså minimilönen, för nästan alla stora yrkeskategorier. Lönegrupperna är nationella och eurobeloppen är bindande för arbetsgivarna.

De nya lönebilagorna är:

1. lednings- och chefsuppgifter

2. specialsakkunniguppgifter

3. sakkunniguppgifter

4. yrkesuppgifter

5. övriga yrkesuppgifter och grundläggande serviceuppgifter

Bland annat specialsakkunniguppgifter, krävande sakkunniguppgifter och krävande yrkesuppgifter är helt nya lönegrupper. Socialarbetarna bildar sin egen lönegrupp i bilagan för specialsakkunniga.

Personer med ansvar för arbetsledning hör framöver till lönebilagan för lednings- och chefsuppgifter. Hit hör bland annat biträdande avdelningsskötare. Även till exempel avdelningssekreterare (bilaga 4), instrumentvårdare och anstaltsvårdare (bilaga 5) har alla fått en egen lönegrupp.

I Österbottens välfärdsområde hör cirka 5 300 fastanställda till SH-avtalet. Dessutom finns cirka 1 500 visstidsanställda. Alla uppgifter kommer att placeras i de nya lönesättningspunkterna. För en del av personalen innebär förändringen en höjning i den uppgiftsrelaterade lönen.

Det är arbetsgivaren som ska placera uppgifterna i de nya lönesättningspunkterna. Arbetsgivaren förhandlar med förtroendemännen och under förhandlingarna går man igenom arbetsgivarens plan. Syftet med förhandlingarna är att ge en reell möjlighet att påverka i valet av rätt lönesättningspunkt, ge information om placeringen av uppgifter samt dra nytta av förtroendemännens sakkunskap om innehållet i uppgifterna.

Lösningen som man nu kommit överens om finansieras med en avtalad central post på 0,4 procent av SH-avtalets lönesumma enligt programmet för utveckling av lönestrukturerna.

Tidtabell

Reformen kräver ändringar i lönesystemet och det är fortfarande osäkert i vilket skede systemleverantören kan förverkliga ändringarna. På grund av detta är tidtabellen fortfarande öppen. Mer information om tidtabellen kommer senare.

Förhandlingarna fortsätter

Förhandlingarna om det helt nya lönesättningssystemet inom social- och hälsovårdsbranschen fortsätter. I nästa fas är det parterna på mellannivån som förhandlar om lönenivåerna inom de olika lönegrupperna, det vill säga en mer detaljerad lönesättning på basis av den kompetens och det ansvar som krävs för uppgiften. Dessutom ska man förhandla om olika tillägg som kan betalas ut för vissa extra uppgifter. Det nya nationella systemet skulle ersätta de lokala modellerna som idag används för att bedöma hur krävande en uppgift är. Nästa fas väntas vara färdig om ett år.

Mer information fås av

HR-direktör Ann-Charlott Gröndahl

Chef för anställningsärenden Juha Suikkanen

Tehys koordinerande huvudförtroendeman Jaani Kujanpää

Läs mera:

Avtalslösning för SH-avtalet 2022–2025 (2027) | Tehy